Over mij

Ik ben Richard Kempe, gediplomeerd hoefsmid. Mijn werkzaamheden bestaan uit het vakkundig bekappen en (warm) beslaan van paarden en pony's.

Een vak apart 

Bij het bekappen is het belangrijk dat je de hoef in z'n waarde laat maar wel zo goed mogelijk in de voetassen probeert te krijgen. Dat wil zeggen dat het paard in eerste instantie gewoon lekker moet lopen maar dat het ook goed moet zijn; recht van voren en van opzij met een passende hoefhoek.

Als dat gebeurd is en het paard heeft ijzers nodig, maak ik een goed passend ijzer. Een goed passend ijzer heeft voldoende garnituur, dit is ruimte op de zij/achterkant van het ijzer. De achterzijde van de hoef beweegt namelijk, het hoefmechanisme, en wordt bij het lopen dus wijder en nauwer. Bovendien is het wel zo fijn als een paard na acht weken nog op zijn ijzers staat en niet eroverheen.

De achtervoeten worden beslagen met een ijzer met twee zijlippen en de voorhoeven met een lip of soms zonder lip. In ieder geval niet met twee lippen omdat dit het hoefmechanisme beperkt en de hoef zelfs kan vervormen. Het beslaan gebeurt altijd warm; dit zorgt ervoor dat de gehele draagwand ook op het ijzer staat wat belangrijk is voor het welzijn van de hoef.

Na het beslaan worden de hoeven keurig afgewerkt met als laatste handeling het opschuren van de wand en het dichtmaken van de nagelgaten. Dit alles gebeurt in alle rust en met geduld en begrip voor het paard. Dit resulteert over het algemeen in een prettige samenwerking tussen paard en smid.  

Klanten aan het woord

Hoefsmid Kempe
Dronensingel 77
2411 GV Bodegraven
T. 06 - 11343808
E. info@hoefsmidkempe.nl